Ortak sınav (teog sınavı), ortaokulların 8’inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden (İnglizce, Almanca, Fransızca) yapılacaktır. İki yazılısı olan derslerin birincisi, üç yazılısı olan derslerin ikincisi olmak üzere, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her dönem ortak sınavlar yapılacaktır.
Ortak sınavların yapılacağı derslerin yazılı konularında, her ders için o öğretim yılının programlarına bağlı kalınarak hazırlanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen öğretim programlarında belirtilen kazanımlar esas alınacaktır.
Puan Hesabı
Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul Sistemi’ne girilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dâhil edilecektir.
Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP ( ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı) ; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’si toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alımında kullanılan “ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan” hesaplanacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortak sınavlar (teog sınavı), ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle aynı anda 09.00, 10.10, 11.20’de uygulanacaktır.
Ortak sınavlar (teog sınavı), sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü yapılacak olan üç ders yazılısı bir oturum olmak üzere, iki günde iki oturum hâlinde yapılacaktır. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacaktır.
Öğrenciler olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava alınacaklardır.
Yurt içinde ve yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemleri e-Okul Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için e-Okul Sistemi’nde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.
Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört tür kitapçık verilecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır.
Ortak sınavlara (teog) katılamayan ve yedek salonda sınava giren öğrencilerin bilgileri her ders için ayrı ayrı olmak üzere okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-Okul Sistemi’ne işlenecektir.
Mazaret Durumu
Ortak sınavlara (teog) katılamayan öğrencilerin durumları, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23’üncü maddesi”nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir. Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemi’ne sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) iş günü içerisinde işlenecektir. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacaktır.
Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sistemi’nde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dâhil edilecektir. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecektir.
Yurt dışında ve KKTC’de Bakanlığa bağlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden ortak sınavlara katılamayanlar ise mazeret durumunu gösteren belgeleri ile mazeret sınavına girme taleplerini [email protected] e-posta adresine, ortak sınavların tamamlandığı tarihten itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde göndereceklerdir. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgilendirilmesi bağlı bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/ Konsoloslukları aracılığı ile yapılacaktır.
Sınavlarda öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek olup, ihtiyaç duyulması hâlinde Bakanlıkça gerekli tedbirler alınacaktır.
Parasız yatılılık ve bursluluk (PYBS) hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecektir. PYBS kılavuzuna göre başvuru yapmak şartıyla öğrencilerin AOSP’ si, PYBS yerleştirme puanı olarak değerlendirilecektir.
Öğrenciler, ortak sınavlar e- Kılavuzuna https://www.meb.gov.tr ve https://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabileceklerdir.