Üniversite adayları için ilk adım, tek oturumda yapılacak olan Yüksek Öğretime Geçiş  Sınavı ( YGS).  İki senelik Meslek Yüksek Okulu’na gidecek adaylar için kader belirleyici bu sınav, 4 yıllık lisans programlarını hedefleyen adayların ise toplam sınav sonucunda %40 etki yapmakta. Üniversiteye yerleşme hayallerimizde bu kadar önemli olan YGS – LYS sınavında çıkan konular, konuların ağırlıkları, her bir netin etkisi ve sınava nasıl çalışılması gerektiğini elimizden geldiğince bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

YGS Testlerinin Konuları

Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere her birinde 40 soru bulunan 4 ayrı testten oluşmaktadır.

  • Türkçe Testi: Türkçe testi sorularının ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf Dil ve Anlatım konularından çıkıyor.
  • Sosyal Bilimler Testi: Sosyal Bilimler testi 15 Tarih, 12 Coğrafya, 8 Felsefe ve 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (bu dersi zorunlu almayan öğrenciler için 5 Felsefe) sorusundan oluşmaktadır.
  • Temel Matematik Testi: Temel Matematik testi 32 Matematik ve 8 Geometri sorusundan oluşmaktadır.
  • Fen Bilimleri Testi: Fen Bilimleri testi 14 Fizik, 13 Kimya ve 13 Biyoloji sorusundan oluşmaktadır.

LYS Testlerinin Konuları

Lys  5 farklı sınav türünden oluşmaktadır. Bunlar;

  • LYS1-Matematik-Geometri Testi: Bu sınavda 80 adet matematik  sorusu çıkmaktadır. Soruların yaklaşık 50 si matematik, 30 u da geometridendir. Bu sorular öğrencilerin eğitim hayatı buyunca gördüğü matematik dersindeki tüm konuları kapsamaktadır.
  • LYS2-Fizik-Kimya-Biyoloji Testi: Bu sınavda 90 adet fen bilimleri sorusu çıkmaktadır.  Bu soruların 30 u fizik, 30 u kimya, 30 u biyoloji dersinden gelmektedir. Bu sorular öğrencilerin lise süresince gördüğü tüm konuları kapsamaktadır.
  • LYS3-Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya I Testi: Bu sınavda 56 adet edebiyat ve 24 adet coğrafya sorusu çıkmaktadır. Bu sorular öğrencilerin lise süresince gördüğü tüm konuları kapsamaktadır.
  • LYS4-Tarih-Felsefe-Coğrafya II Testi: Bu sınavda 90 adet sosyal bilimler sorusu çıkmaktadır. Bu soruların 44 ü tarih, 14 ü coğrafya ve 32 si felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden çıkmaktadır. Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi soruları 8 adet psikoloji, 8 adet sosyoloji, 8 adet mantık, 8 adet din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından oluşmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler 11 adet psikoloji, 11 adet sosyoloji ve 10 adet mantık sorusu çözmeleri gerekmektedir.
  • LYS-5 Yabancı Dil Testi: DİL puanları ile tercih yapacak öğrencilerin katıldığı LYS-5; İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerinden oluşuyor. Adaylar başvuruda bulundukları, 80 soruluk bir testten sorumludurlar.

 

YGS – LYS Testlerinin Ağırlıkları

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı sonrasında adayın 6 farklı türde YGS puanı hesaplanmaktadır. Her bir testin, bu puanların hesaplanmasında ağırlığı farklı olmaktadır. YGS 1-2 puanları Matematik-Fen ağırlıklı, YGS 3-4 puanları Türkçe-Sosyal ağırlıklı, YGS 5-6 puanları ise Türkçe-Matematik ağırlıklı puanlardır. Konuların YGS puanlarının oluşumunda sahip oldukları ağırlıklar ise aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Puan Türü Türkçe Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri
Y G S – 1 %20 %10 %40 %30
Y G S – 2 %20 %10 %30 %40
Y G S – 3 %40 %30 %20 %10
Y G S – 4 %30 %40 %20 %10
Y G S – 5 %37 %20 %33 %10
Y G S – 6 %33 %10 %37 %20

Fakat adayların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise LYS puanlarının oluşumunda Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı testlerinin ağırlıkları değişmektedir. Dolayısıyla 4 senelik programlardan tercih yapacak adayların testlerin YGS puanının oluşumundaki etkisinden çok ilgili LYS puanı oluşumundaki etkisine bakması önem arz etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi LYS puanlarına %40 etki yapan YGS testlerinin LYS puanlarına etkisi ise aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Puan Türü Türkçe Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri LYS Sınavları
MF-1 %11 %5 %16 %8 %60
MF-2 %11 %5 %11 %13 %60
MF-3 %11 %7 %11 %11 %60
MF-4 %11 %6 %14 %9 %60
TM-1 %14 %5 %16 %5 %60
TM-2 %14 %7 %14 %5 %60
TM-3 %15 %10 %10 %5 %60
TS-1 %13 %12 %10 %5 %60
TS-2 %18 %11 %6 %5 %60

 

Puan Türü Matematik Geometri Fizik Kimya Biyoloji
MF-1 %26 %13 %10 %6 %5
MF-2 %16 %7 %13 %12 %12
MF-3 %13 %5 %13 %14 %15
MF-4 %22 %11 %13 %9 %5

 

Puan Türü Matematik Geometri Türk Dili ve Edebiyatı Coğrafya-1
TM-1 %25 %8 %20 %7
TM-2 %22 %6 %24 %8
TM-3 %18 %5 %28 %9

 

Puan Türü Türk Dili ve Edebiyatı Coğrafya-1 Tarih Coğrafya-2 Felsefe Grubu
TS-1 %15 %8 %15 %7 %15
TS-2 %25 %5 %15 %5 %10

DİL puan türünde DİL testinin ağırlığı DİL-1 için %65, DİL-2 için %50 ve DİL-3 için %20 olarak belirlenmiştir.

 

 

YGS – LYS HAKKINDA MERAK EDİLENLER

  1. YGS nedir?

 YGS’ nin açılımı yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ‘ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının %40’ını oluşturur. YGS ile girilebilecek 4 yıllık ve 2 yıllık bölümler vardır.

      2. YGS puanı ile hangi bölümler tercih edilebilecektir?

Şu an elinizdeki YGS sonuç belgesi ile tercih yapılmayacaktır. Çünkü sınav süreci LYS’den sonra tam anlamıyla tamamlanmış olacaktır. Üniversite yerleştirme puanları genellikle Temmuz ayının 2. haftasından sonra netleşir ve yerleştirme işlemi sonuçları Ağustos ayında  açıklanır.

  1. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?

YGS sonuçlarında verilen puanlar, yalnızca sınavdaki başarınız baz alınarak verilmiş ham puanlardır. YGS, eğitim öğretimin halen devam ettiği bir dönemde uygulandığı için, şu anda 12. sınıfta okuyan adayların diploma puanları ÖSYM’ye bildirilmiş değildir. Eğitim öğretim dönemi bittiğinde her okul mezun olan adayların diploma puanını ÖSYM’ye bildirecektir. Dolayısıyla şu anda YGS’de bildirilen puanlar ham puanlardır. 

  1. Diploma puanları okullar kapandıktan sonra gönderileceği için YGS puanları yeniden mi hesaplanacaktır?

Okulların gönderdiği diploma puanları AOBP’ye dönüştürülecek ve her adayın YGS puanına eklenecektir. Böylece YGS puanları da yeniden hesaplanmış olacaktır. 

  1. Mezun durumda olan ve geçmiş senelerde OBP’leri belirlenmiş olan adaylar için ne yapılacaktır?

Yeni sınav sisteminde OBP’nin çarpılacağı katsayılar değişmiştir. Bu nedenle geçmiş senelerde AOBP’si belli olan adayların puanları yeniden hesaplanacaktır.  

  1. Meslek liselerinde okuyan ve yalnızca YGS’ye girecek adaylar için durum ne olacaktır?

Meslek liseli adaylar için de durum yukarıda anlatıldığı gibi olacaktır. Bu adaylar LYS’ ye girmeyecek olsa bile Temmuz ayını bekleyecekler ve OBP’leri eklenmiş sınav sonuçları ile tercih yapacaklardır.

  1. Sayısal alan çıkışlı bir aday, YGS 1 ve YGS 2 den barajı geçememiş ancak; YGS 3, 4 ve YGS 5, 6’dan barajı geçmiştir. Bu aday LYS’ ye girebilecek midir? Girecekse hangi LYS’lere girecektir?

Aday, hangi puan türünden 180 baraj puanını geçmiş olursa olsun, istediği LYS’ ye girme hakkına sahip olur. Kendi alanından barajı geçememiş bir aday, “LYS’ de kendi alanındaki testlere giremez” gibi bir dedikodu, sınav sonuçları açıklandığı andan itibaren kamuoyuna yayılmıştır. Oysa sınav sistemi, adayın kendi alanındaki başarısını değil YGS testlerindeki başarısını LYS’ ye eklemektedir. Aday, hangi YGS puanından 180 geçerse geçsin istediği LYS’ ye girebilecektir.

  1. YGS’den alınan puanların %40’ı LYS’ ye nasıl eklenecektir?

YGS’den alınan puanın %40’ı doğrudan LYS’ ye eklenmeyecektir. Örneğin; YGS 1’den 400 puan alan bir aday olsun. Bu adayın YGS puanının %40’ı 160 yapar. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Doğru hesaplama şu şekilde yapılacaktır: 400 puan alan bu adayın her test düzeyindeki başarısı ayrı ayrı hesaplanacak ve LYS puanlarına eklenecektir. Örneğin MF 1 puanının hesabı için YGS’de yaptığı Türkçe netlerinden kaç puan elde ettiği hesaplanacak ve ortaya çıkan sayının %11’i eklenecektir. LYS testlerinde bulunan puan türlerinin tamamı bu şekilde hesaplanacaktır. LYS’ deki her puan türü için YGS testlerinin katkısı farklıdır.

  1. YGS sonuçlarındaki başarı sırası ve puanlar, sınav başarısı ile ilgili ne kadar fikir verir?

Aday yalnızca YGS puan türleri ile tercih yapmayı planlıyorsa elindeki sonuçlar ortalama bir değerlendirme yapmasına izin verecektir. Çünkü adayın puanına okul diploma puanı henüz eklenmemiştir. Yapılabilecek olan yalnızca şu olacaktır: Aday, YGS puanının üzerine tahminen bir AOBP eklemesi yapacak ve başarı sırasını da bu oranda yükseltecektir. Ancak yine de AOBP eklemesinden sonra doğru bir başarı sırası tahmini yapmak zor olacaktır.

YGS puanları ile tercih yapacak adayların bilmesi gereken bir diğer noktada 2010 yılı üniversite kontenjanlarıdır. YGS puanları ile öğrenci alacak programların kontenjanı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle yapılacak tahminler güvenilir olmayacaktır.

Aday LYS’den alacağı puanlarla tercih yapmayı planlıyorsa YGS puanları derinlikli bir fikir vermeyecektir. Çünkü LYS’ ye girecek aday sayısı, LYS test türlerinin hepsine ya da bir kısmına girecek aday sayısı ve bu adayların LYS başarısı gibi çok önemli ayrıntılar henüz netleşmemiştir.

 

  1. YGS puanları adaylar tarafından nasıl yorumlanmalıdır?
140 altı Bu adaylar, eğer Sınavsız Geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklardır. Sınav süreci bu   adaylar için tamamlanmıştır.
140–179 arası Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;

•   AÖF’de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık tüm programları tercih edebilirsiniz.

•   Önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.

•   Meslek lisesi çıkışlıysanız, kendi alanınızın dışında kalan önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.

•   Özel yetenekle öğrenci alan programların bazılarına başvurabilirsiniz. (Eğitim programları 180 puan istemektedir)

180-… Puanlarınızdan biri bu dilimde ise;

•   LYS’lerden istediğinize başvurabilirsiniz.

•   YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

PUAN TÜRÜ  AĞIRLIKLI KONUSU  SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
MF-1 Matematik Ağırlık. Prog. Aktüerya Bil. ,Matematik, İstatistik, Mat, Mat. Öğrt., Uygulamalı Mat., Bilgisayar Bil. v.b.
MF–2 Fen ağırlıklı Prog. Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik Öğret. Biyoloji Öğret., v.b.
MF–3 Sağlık Bilimleri Prog. Tıp, Eczacılık, Diş Hek.  Hemşirelik, Veteriner, Biyokimya, Fizyoterapi, Genetik ve Biyomühendislik, v.b.
MF–4 Mühendislik, Teknik Prog. İnşaat Müh., Makine Müh., Bilgisayar Müh., Çevre Müh., Endüstri Müh., Mimarlık, Gıda Müh., v.b.
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TM–1 Matematik ağırlıklı İktisat, İşletme, Ekonometri, Deniz İşlet. Yön. İşletme, Ulus. Ve Lojistik, Bankacılık ve Finansman, Sağlık Yönetimi, İç Mim. ve Çevre Tas. v.b.
TM–2 Matematik ve Türkçe Hukuk, Kamu Yön., Ulus.İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği v.b.
TM–3 Sosyal ağırlıklı Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji, Rehberlik ve Psk. Danışmanlık. Sosyal Hizmet.  Arkeoloji, Antropoloji
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TS-1 Sosyal Programlar Halkla İliş., Gazetecilik, Radyo -TV-Sinema, Coğrafya, Sosyal Bil.Öğr. Basın ve Yayın ve görsel İletişim, Tasarımı, Reklâmcılık ve Halkla İlişkiler, v.b.
TS-2 Dil ve Tarih ağırlıklı Prog. Sanat Tarihi, Türk Dili ve Ed., Tarih, Türkçe Öğr., Hititoloji, v.b.
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
DİL–1 İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları İngiliz Dili ve Edebiyatı,  Almanca Öğr., Fransız Dili ve Edebiyatı,

Karşılaştırmalı Edebiyat(Alm, Fra, İng), Mütercim-Terc. (Alm, Fra, İng), v.b.

DİL–2 Batı Dilleri Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Ed., Arnavutça, v.b.
DİL-3 Doğu Dilleri Çin Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Urdu Dili ve Edebiyatı, v.b.
  1. YGS başarı sırası nasıl yorumlanmalıdır?

YGS puanları ile birlikte verilen başarı sırası, yukarıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi kendi başına bir fikir vermeyecektir. Aday, YGS’de 350.112’inci olmuş olabilir ancak bu sıralama olduğu gibi LYS sonuçlarına aktarılacak değildir. LYS sonuçları sınav başarınızın %60’ını belirleyecek önemde bir sınavdır. Bu nedenle yalnızca YGS sonuçlarına bakarak bir genel sıralama tahmininde bulunmak zor olacaktır.

  1. YGS puan türleri neyi ifade eder?

YGS–1, YGS–2, YGS–3, YGS–4, YGS–5, YGS–6, şeklinde 6 farklı türde puan hesaplanır. YGS–1 ve YGS–2 sayısal puan türü, YGS–3 ve YGS–4 sözel puan türü, YGS–5 ve YGS–6 ise eşit ağırlık puan türüdür.

  1. YGS’ de tüm soruları yapmak zorunda mıyım?

YGS sınavı 160 sorudan oluşmaktadır. Soru dağılımları; 40 Türkçe, 40 sosyal, 40 matematik, 40 fen dir. Sorular tüm orta öğretimde ortak olan 9. sınıf ve öncesi bilgileri kapsayan sorulardır. Öğrenci tüm alanlardan sorumludur. Ancak hedefine göre soruların puanlara katkısını değerlendirip alanlar arasında önem derecesine göre karar verebilir.

  1. LYS nedir?

LYS lisans yerleştirme sınavıdır. YGS’de barajı geçen tüm öğrenciler katılmaya hak kazanır.

   15. LYS’ lerden hangisine girmeliyim?

YGS’ de barajı geçen her öğrenci istediği LYS sınavına katılabilir. LYS–1, LYS–2, LYS–3, LYS–4, LYS–5 olmak üzere 5 farklı sınav vardır. LYS–1; Matematik ve Geometri sınavıdır, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–2; Fizik, Kimya, Biyoloji sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–3; Türkçe, Coğrafya sınavıdır. Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencileri mutlaka katılmalıdır. LYS–4; Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu sınavıdır. Sözel bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

  1. LYS’ de hesaplanan puan türleri neyi ifade eder?

MF–1, MF–2, MF–3, MF–4 sayısal bölüm öğrencileri için gelecek puan türleridir. Her puan türünden farklı alanlar tercih edilmektedir. (tb.1) TM–1, TM–2, TM–3 eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir. (tb.2) TS–1, TS–2 sözel bölüm öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir.(tb.3) DİL–1, DİL–2, DİL–3 yabancı dil bölümü öğrenciler için hazırlanmış puan türleridir.