Çaba, emek, bıkmadan usanmadan yapılan çalışmalar ve sonunda gelen o büyük gün. Verilen onca mücadelenin sonunda üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığı bugünlerde, üniversitelerin boş kalan kontenjanları ile ilgili haberler sık sık karşımıza çıkmaktadır. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte kontenjanların büyük bir bölümünün boş kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere artık  ‘ Üniversite olsun da hangi üniversite ya da bölüm olursa olsun fark etmez ‘ şeklindeki realist olmayan mantığın öğrenciler arasında revaçta olmadığını göstermektedir. Bu yazımızda da gittikçe kazanan bir önem arz eden bir konuya değineceğiz; üniversite tercihi. Daha önceki yıllara göre kontenjan sayıları artmasına rağmen bazı üniversitelerin bazı bölümlerinin boş kalması daha bilinçli ve seçici bir tercih dönemi yaşayan öğrenci sayısındaki artışı kanıtlamaktadır ki ben bundan son derece memnunum.

Boş kalan program kontenjanlarına baktığımızda büyük bir kısmında mezun olduktan sonra istihdam sıkıntısının var olduğunu görmekteyiz. Hayatınızın gidişatını şekillendirecek bu tercih döneminde ince eleyip sık dokumak, iyi araştırmak, hayatınızın sonraki dönemlerine de yön verecektir. Yani seçeceğiniz üniversite ya da bölüm ile geleceğinizi inşa edeceksiniz. Seçimlerinizi yaparken bütün kriterleri göz önünde bulundurunuz ki eğitim fakültesini bitirip hayata atıldığınızda dersi öğrencilere sıkıcı hale getiren öğretmenler, tıp fakültelerini bitirip göreve başlayınca mesleğini sadece ay sonunda hesaba yatan maaş için yapan doktorlar olmayınız.

Bu makalemdeki temel amacım 2016 LYS sonucunda revaçta olmayan, boş kalan bu bölümleri sizlere tanıtmak, aynı zamanda yakın dönemlerde en fazla tercih edilen bölümleri sıralayıp 2017  YKS sonrasında yapacağınız üniversite tercihi boyunca sizlere bir yol haritası çizmektir. Üniversiteye yerleşme işlemi sonucundaki verilere baktığımızda her zamanki gibi karizmasının yüksek okumasının ise zor olduğu Tıp, Hukuk ve Mimarlık gibi bölümlerin revaçta olduğunu görmekteyiz. Ancak Vakıf ve KKTC üniversitelerine yerleşen aday sayısındaki azalmadan dolayı Mimarlık programlarındaki boş kontenjan sayısı doğal olarak artmıştır. Peki, 2017 Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre tercih edilmeyen, artık revaçta olmayan ya da gözden düşen bölümler ve meslekler nelerdir bunlara bir göz gezdirelim.

Bilgisayar Öğretmenliği:

Geçen sene verilen 2965 kontenjanın 63 ü boş kalırken bu sene verilen 2866 kontenjanın sadece 543 ü dolmuş 2323 ü boş kalmıştır. Türkiye’nin dünyada da sıralamaya girdiği popüler olan üniversitelerinden İstanbul Üniversitesindeki bu bölümle ilgili 45 kişilik kontenjanın sadece 24 ü adaylar tarafından tercih edilmiştir.

Jeoloji, Jeofizik:

Deprem kuşağında bulunan bir ülke olmamıza rağmen öğrenciler jeoloji, jeofizik gibi bölümlere rağbet göstermemişlerdir. Öğrenciler arasında popüler bir şehir olan İzmir de bile jeoloji bölümüne sadece 3 öğrenci yerleşmiştir.

Maden Mühendisliği:

Mühendislik kelimesi her ne kadar havalı dursa da maden mühendisliği bu üniversite tercihi döneminde öğrenciler tarafından tercih edilmeyen bölümler arasında yerini almaktan kurtulamamıştır. Öyle ki Karadeniz Teknik Üniversitesinin 20 kontenjanlı maden mühendisliği bölümüne sadece 9 aday yerleşmiştir.

Fen Bilgisi Öğretmenliği:

2016 yılında bu bölüme verilen 4429 kontenjanın sadece 15 i boş kalmışken 2017 yılındaki 4459 kontenjanın 1410 u boş kalmıştır. Bunda istihdamda yaşanan güçlükler etkili olmuştur diyebiliriz.

Gözden düşen bu meslek ve bölümlerin yanında yakın zamanlarda öğrenciler tarafından en fazla tercih edilen ve geleceğin en popüler mesleklerinin İngilizce Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Eczacılık, Hemşirelik, Mimarlık, İç Mimarlık, Hukuk, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Coğrafya Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği vb bölümler olduğunu bilmeniz 2018 tercih döneminde, meslek seçmenizi kolaylaştıracaktır.