Kısa adıyla TEOG olan Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavında Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülü dersinden karşımıza her iki sınavda da 20 şer tane soru çıkmaktadır. Teog da İnkılap Tarihinde sorular kolay mı yoksa zor mu geliyor? Bu soruya cevap vermeden önce hangi ünitelerden sorular geldiğine yani İnkılap Tarihi müfredatına değinmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Birinci Teog

Birinci Teog dediğimiz Kasım ayındaki sınavda sizlere genellikle  “Bir kahraman doğuyor”, “Milli Uyanış” ve “Ya istiklal Ya Ölüm“ ünitelerinden sorular yöneltilmektedir. Her sene soru sayıları değişmekle beraber ortalama birinci üniteden 6 – 7 ikinci üniteden 11-12 üçüncü üniteden ise 3- 4 tane soru gelmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken temel nokta 1. Teog da karşınıza çıkan İnkılap Tarihi sorularının büyük bir çoğunluğunun ilk iki üniteden geliyor olmasıdır. 3.Ünite olan “Ya İstiklal Ya Ölüm” ile ilgili sorular daha çok ikinci dönemdeki Teog da karşınıza çıkacaktır ki bu sayı ikinci Teog da 6 dır. İnkılap Tarihi ile ilgili 1.Dönem Teog da çıkan sorulara baktığımızda M. K. Atatürk’ ün doğumundan başlayıp Kurtuluş Savaşındaki askeri mücadelelere kadar devam ettiğini görmekteyiz

İkinci Teog

İkinci Teog dediğimiz Nisan ayındaki sınav ise 1. Teog ünitelerinde yer alan “Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış ve Ya istiklal Ya Ölüm “  konularına ek olarak “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük“ ünitelerinden çıkan sorulardan oluşmaktadır. Nisan ayındaki Teog sınavında ortalama olarak   “Bir Kahraman Doğuyor ve Milli Uyanış ünitelerinden 1 er tane; Ya istiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük Ünitelerinden ise 6 şar soru gelmektedir.

Her ne kadar inkılap tarihi soruları yoruma dayalı yapılabilir düzeyde gelse de bu kadar geniş bir alana yayılmış ünitelerden çıkacak soruları yapmak için sınava iyi hazırlanmış olmak gerekmektedir. Geçmiş yıllarda çıkmış İnkılap tarihi sorularına baktığımızda genelde paragrafta verilen bilgiyle ilgili yorumun istendiğini görmekteyiz. Ancak bazı yorum sorularının yapılabilmesi için Tekâlif-i Milliye, Topyekûn, Kuvayı Millîye, Manda, Taarruz, Egemenlik vb. kelimelerin anlamlarının bilinmesi gerekmektedir. İyi bir lise iyi bir üniversite için anahtardır. Sizler de bu anahtara sahip olabilmek için işinizi şansa bırakmamalısınız. Mesela yorum ağırlıklı sorular geliyor diyip yeterince çalışmadığınız inkılap tarihinden bilgi soruları gelirse bocalayabilirsiniz. Yapamadığınız o bir soru yüzünden istediğiniz liseye giremezseniz eminim ki çok pişman olur ve üzülürsünüz. Bu pişmanlığı yaşamamak için bilgi ağırlıklı sorular da gelebilir olasılığına karşı Teog hazırlık sürecinde konu ayrımı yapmadan en ince ayrıntısına kadar konulara hâkim olmalısınız. Çünkü son yıllarda sınavlarda puan aralıklarının iyice daralması sonucu Teog sınavında çok iyi puanlar yapılması gerekmektedir.