Tyt; en temel matematik, Türkçe, sosyal bilimler ve fen bilimleri bilgilerini 135 dakika içinde ölçmeyi amaçlayan Yks’nin ilk adımı olan sınavdır. Öğrencileri, yaz sıcağı, rahatsız sandalye ve masalar gibi etkenlerle fiziksel strese; 135 dakikanın ve soruların zorluğunun etkisiyle de mental strese sokar. Tyt sınavından çıkan öğrencinin de içi rahatlamaz çünkü öğrenci bir gün sonra göreceği Ayt sorularını düşünür. Tamamen motivasyon, sabır ve yetenek sınavı olan Tyt; 2018’den beri kafa karıştıran türkçe ve felsefesi, sayısal öğrencileri zorlayan sosyal bilimleri, matematiğindeki uzun problemleri ve gündelik hayattan esinlenilen fen bilimleri sorularıyla oldukça belirleyici bir sınav haline geldi. Uzun Yks maratonunun hatrı sayılır bir zamanını ayırdığımız Tyt’den kaçış olmadığından yapmamız gereken şey bakış açımızı değiştirmek.
İlk adım motivasyon kaynağımızı bulmak olabilir. Motivasyon sadece bölüm veya üniversite seçmekle elde edilemiyor. Bununla birlikte öğrencilerin kendileriyle yapacakları bir anlaşma bile motivasyon sağlayabilir. Sınavdan sonra gezilecek yerler, yenilecek yemekler, buluşulacak arkadaşlar gibi. Sabır tarafına geldiğimizde ise sabreden öğrencilerin istedikleri bölüm ya da üniversitelere her halükarda ulaştıklarını görüyoruz. Yetenek açısından bakarsak da sorulan soruların belli bir çalışma ile çözülebileceğini anlıyoruz. Tek değişken her öğrencinin çalışması gereken süre ve çalışma stili.
Tyt tüm Türkiye’de, olabildiğince eşit koşullarda milyonlarca öğrencinin ter döktüğü bir sınav. Hepimizin zorlandığı alan farklı olabilir ama herkesin zorlandığı gerçeğini belirtmemiz gerekir. Tyt alışkanlık gerektiren bir sınavdır ve emek ister. Tyt’ye verdiğiniz emeği de kat kat geri alırsınız çünkü temel konular içerikli bir sınav olduğundan Ayt’ye de katkısı olur. Ayrıca temeli öğrenmeden ileri düzey soruları çözemeyiz. Bu durumda ben Tyt yapamıyorum ama Ayt’de çok iyiyim demek kendini kandırmak öteye gidemez. Özellikle matematik, geometri ve fizik gibi rasyonel mantık yürütme gereken derslerinde tüm üniteler olmasa da bir çoğu arasında sıkı bir ilişki vardır.
Çalışma programları, rehberlik ve uzman öğretmenler ile Tyt sürecini kolaylaştırabiliriz. Bireysel programlarla ders çalışmaya verdiğimiz emekten maksimum verim alabiliriz. Süreci konuşabileceğimiz ve fikir danışabileceğiniz öğretmenlerle üniversiteye hazırlık dönemimizi keyifle geçirebiliriz. Sınava hazırlık için bilgi alabileceğiniz özel öğretim kursu linki için tıklayınız.